Beginnen bij het eind! Het klinkt misschien heel raar maar is wel belangrijk voor een vliegende start. Niet vertellen wat je per se kwijt wil maar richt je op wat je wilt bereiken met het publiek, waartoe wil jij ze aanzetten of wat wil je ze meegeven? Denk juist hieraan. 

Stel jezelf een aantal vragen en heb je hierop antwoord dan heb jij een vertrekpunt.

  • Wie zit er voor mij? Mannen, vrouwen, kinderen
  • Met welke reden komen zij luisteren
  • Wat je wilt presenteren komt dat overeen met de houding van je publiek? Sluit dat daarbij aan?
  • Wil je iets veranderen aan de houding van je publiek? Opnieuw vormen?
  • Wat wil je meegeven naar huis als denkstof?

 

Deal met PowerPoint

Ga niet opzoek naar een andere originele optie. Maar deal gewoon met PowerPoint en gebruik dit als vertrekpunt om je PowerPoint te maken. Dit is de snelste en handigste oplossing. Maar let op: PowerPoint is een hulpmiddel niet een doel of jouw verhaal op zich.

 

Zorg voor een logisch en duidelijk verhaal.

Vaak houden presentatoren en gelijk de makers van de PowerPoint erg vast aan hun eigen en voor hun zelf logische volgorde. Maar doe dit niet! Zorg dat je een verhaal hebt met een kop, romp en staart. Bedenk wat wil je overbrengen knip dat op en maak er een logische volgorde van. Dit is veel overzichtelijker en duidelijker. 

Veel presentator willen ook graag volledig zijn, dit houdt in dat de presentatie helemaal vol staat met tabellen, matrixen, lappen tekst en plaatjes. Het gevolg hiervan is dat het publiek niet meer weet waar ze moeten kijken en in het ergste geval blokkeert of die hele lappen tekst maar gaat lezen en totaal niet meer op jou let. Het leidt namelijk enorm af zo’n volgestouwde dia en zorg dan maar weer dat de aandacht op jou gefocust wordt….

Je hebt toch niet zoveel tijd dus waarom zou je hem helemaal volstoppen als het toch ongelofelijk erg afleidt. Gebruik een paar zinnetjes en 1 plaatje. Bij een duidelijke uitleg en presentatie hoeft het allemaal niet zo uitgebreid.

 

Wat vertel je?

Verwacht niet dat alles wat je vertelt blijft hangen, dit is namelijk praktisch onmogelijk. Bij veel info is het voor een publiek vaak lastig de hoeveelheid informatie exact op een rijtje te zetten, te verwerken en alles te onthouden. Maar toch wil je dat sommige dingen in je presentatie wel blijft hangen. Daarom is samenvatten en herhalen heel belangrijk. Maar ook doe dit weer niet te vaak.

Dit zijn allemaal tips om zelf even aan de slag te gaan als je niet voldoende tijd hebt. Maar natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid om een PowerPoint bureau te benaderen. Deze kunnen ook in extreme korte tijd voor jou een professionele PowerPoint presentatie in elkaar zetten waar jij zeker wat aan hebt en goed mee uit de voeten kan. Ook is er de mogelijkheid bij een PowerPoint bureau om je PowerPoint template uit te besteden. Dit is goedkopere optie dan helemaal de PowerPoint in elkaar te laten zetten. Maar met de opzet van de template kan je al veel en hoef je alleen nog maar tekst toe te voegen. Hoe makkelijk zo’n uitbesteding! Ik zou het weten!

Helemaal geen tijd en liever een presentatie uitbesteden? Je PowerPoint laten maken is dan een hele goede optie!