laptopEen beetje tech nerd kring is er veel mee bezig: het samen stellen van een computer. Hoewel het hierbij vaak gaat om het bouwen van een desktop pc, is het ook mogelijk om een laptop zelf samen te stellen. Hoewel de desktop die precies de onderdelen heeft die jij wilt vaak voor komt, is de laptop op maat een minder vaak voorkomend idee. Toch is het mogelijk om online zelf alle onderdelen te kiezen die jij wilt in je pc. Van de grafische kaart tot het toetsenbord, alles kan worden gekozen. 

Het zelf samenstellen van een laptop heeft een heel aantal voordelen ten opzichte van het kopen van een standaard laptop. Belangrijk is natuurlijk dat je het precies kan afstemmen op dat waar jij je computer voor nodig hebt. Misschien heb je wel bijvoorbeeld bepaalde programma’s die een hele goede grafische kaart nodig hebben, terwijl de processor eigenlijk niet echt van belang is. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook, dat je juist een hele goede processor nodig hebt en dat de grafische kaart integrated mag zijn. Een laptop in de normale winkel is zo ontworpen dat hij voor zoveel mogelijk mensen geschikt is, terwijl jouw samengestelde laptop speciaal voor jou is bedoeld.

Verder kan het ook nog handig zijn dat je gelijk het besturingssysteem hebt dat je wilt. Waar de meeste laptops met Windows komen, is er ook een select groepje (tech nerds) dat graag Linux wil. Hoewel je niet persé een speciale linux laptop nodig hebt voor dat besturingssysteem, kan het toch wat gedoe schelen met de installatie ervan, die bij Linux nog wel eens gedoe kan opleveren. Wel is het voordeel van een computer met Linux kopen dat Linux geen geld kost en dat je daardoor dus voor een lager bedrag meer kwaliteit krijgt, omdat er geen besturingssysteem bij de prijs komt.